Langdurige stress-gerelateerde klachten zijn vaak verbonden met een negatieve emotie


 
Je bent vast bekend met uitspraken als 'op je tenen lopen', 'niet lekker in je vel zitten', 'een brok in de keel hebben, of 'tanden op elkaar houden'. Deze uitdrukkingen geven aan dat bepaalde emoties zich zijn gaan vastzetten in het lichaam, omdat er te weinig aandacht aan is besteed.

Wat doet al die spanning en stress met jouw lichaam? Wat gebeurt er als je continue op je tenen aan het lopen bent? Of je kaken gespannen op elkaar houdt? Voor je het weet zijn dergelijke emoties onderdeel van je gedrag geworden.

Alles wat je in het leven meemaakt doet fysiek iets met je, of dit nu een positieve- of negatieve emotie is. Dit proces begint al vanaf de geboorte.

Als negatieve emoties een lange tijd worden onderdrukt, gaan ze op zoek naar andere manieren om zich te laten zien. Bijvoorbeeld in de vorm van duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen of paniekklachten.

Hierdoor kun je uit balans raken.

Wij zijn vooral gewend de oorzaak buiten onszelf te zoeken, zoals verkeerde voeding, te weinig of te veel gedronken, drukke dag gehad en ga zo maar door. Als je nu bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, kies er dan nu eens voor om te voelen wat je hoofd eigenlijk vraagt. Rust? Minder denken? Of misschien een andere houding?

 

We zijn geneigd ons te richten op wat ons verstand vertelt, maar het lichaam liegt nooit

 

Uit je hoofd, in je lijf

Bij lichaamsgerichte therapie gaan we uit van de verbinding tussen je lichaam en geest. Je lichaam laat zien hoe jij in het leven staat. Is je lichaam gespannen, dan ga je waarschijnlijk ook gespannen en gestrest door het leven.

Je lichaam is ontzettend eerlijk. Het geeft je precies aan hoe het werkelijk met je gaat op dit moment. Niet altijd fijn, wel heel puur.

Het kan zijn dat jij goed kan praten over je problemen en dit wellicht ook al veel hebt gedaan. Je hebt het helemaal geanalyseerd maar de verandering komt maar niet.

Stress en emoties zitten niet in je hoofd, die zijn vooral opgeslagen in je lijf. Bewust en onbewust zijn er allerlei emoties opgeslagen in je lichaam. Vooral als er dingen hebben gespeeld die te spannend waren. Daar komt lichaamsgerichte therapie om de hoek kijken.

Door met het lichaam te werken kunnen we deze spanningen opheffen en komt daar nieuwe energie en vrijheid voor in de plaats. Ben jij bereid om de diepte in te gaan?

 

Wat is lichaamsgerichte therapie?


 

Bij lichaamsgerichte therapie gaan we ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We zijn geneigd ons te richten op wat ons verstand vertelt, maar het lichaam liegt daarbij nooit.

Juist het lichaam is van fundamentele betekenis. We slaan hier belangrijke informatie op die we soms nog onbewust met ons mee kunnen dragen. Wie weet zijn we als kind geraakt, dit heeft pijn gedaan. Vaak duwen we dit onbewust weg uit zelfbescherming. Deze overlevingspatronen kunnen nuttig zijn. Alleen wanneer dit voor langere duur vast blijft zitten en we ook in tijden van chronische stress, een ingrijpend verlies of andere gebeurtenis komen, kan ditzelfde patroon binnen in jezelf ervoor zorgen dat je vast komt zitten.

Veel spierspanning, innerlijke conflicten, twijfel, negativiteit en lichamelijke klachten zijn dan het gevolg.

Tijdens de behandeling kunnen verschillende dingen aan bod komen. We kijken naar lichaamshouding, ademhaling, aanraking, volwassen- en kind stukken.

Door de combinatie van coaching en lichaamswerk, zal het lichaam zich meer kunnen openen. Het creëert ruimte in je lijf, maar bovenal ook in je hoofd. Het stimuleert het zelf herstellend vermogen van je lichaam, waardoor klachten kunnen afnemen.

Na drie sessies dient er al een zichtbare of voelbare verandering aanwezig te zijn.


 

Bij welke klachten kan lichaamsgerichte therapie je helpen?

Lichaamsgerichte therapie kan ingezet worden bij de behandeling van veel verschillende klachten. Vaak wordt lichaamsgerichte therapie toegepast bij mensen die moeite hebben met het voelen en uiten van emoties, bij een depressie, stress of burn-out. Ook helpt het mensen bij rouwverwerking en het verwerken van trauma’s. Hier onder volgen enkele voorbeelden waar het bij kan helpen:

  • Je merkt dat je in een overlevingsstand staat
  • Je piekert veel
  • Je hebt last van angstklachten
  • Je hebt last van overbelasting, zoals stress, overspannenheid of een burn-out
  • Je voelt emotionele, mentale of fysieke spanning
  • Je hebt een verminderde energiebalans, zoals vermoeidheidsklachten of een depressie
  • Je hebt zelfvertrouwen kwesties, zoals onzekerheid of een negatief zelfbeeld
  • Je hebt het gevoel geen grip te krijgen op je leven
Dan is lichaamsgerichte therapie in Utrecht perfect voor jou. Je kunt gaan leven in plaats van te overleven. Je kunt gaan vertrouwen op jezelf in plaats van leven in onzekerheid.

 
 

Hoe kan lichaamsgerichte therapie in mijn praktijk in Utrecht jou helpen?

Dit is waar we mee gaan werken
 

Wij hebben maar één doel

Jou laten ervaren dat je mag stilstaan en gaan voelen. Wat geeft jou energie? Wat wens jij jezelf toe?
Kom bij Puur Marjolein uit je hoofd en in je lijf.

Wij hebben de volle aandacht voor jou!

 

We doen het samen

Een behandeling is altijd een vorm van samenwerking. Je hebt gekozen om aan jezelf te werken, dus dat betekent dan ook dat je actief meewerkt.

Naast het werk wat we doen tijdens de behandeling, geef ik je ook oefeningen mee naar huis. Zo kan je ook buiten de behandeling om je eigen proces ondersteunen.


 

Dit vinden anderen van lichaamsgerichte therapie

"Ik kan me geen betere behandeling voor een burnout voorstellen dan het traject dat ik bij Marjolein heb gevolgd.

Toen ik mijn burnout kreeg ben ik begonnen met lichaamsgerichte therapie bij Marjolein. Marjolein heeft me geleerd zelfstandig met stress om kan gaan. Ik heb leren ontspannen. Ik heb mijn zelfvertrouwen en optimisme terug gekregen. Ik voel me nu vaak beter dan ik me in jaren heb gevoeld en ik ben nog niet eens helemaal hersteld van mijn burnout."

Maarten (Utrecht)

"Lichaamsgerichte therapie maakt veel los en heeft gezorgd voor mooie openbaringen".

Ik ben naar Marjolein toe gegaan voor het aanpakken van veel opgebouwde spanning in mijn lichaam. Het is soms hard werken, maar het maakt veel los, heeft gezorgd voor een heel aantal openbaringen en voor mij uiteindelijk minder spanning in mijn lijf. Marjolein is een heel mooi mens die je meteen op je gemak laat voelen om in alle veiligheid en op jouw tempo samen te gaan werken aan waar jouw behoefte ligt. Ik ben heel dankbaar dat ik haar tegen ben gekomen!"

Jon (Utrecht)

 

Zorgvergoeding

Puur Marjolein is geregistreerd bij de CAT: beroeps- en belangenorganisatie voor complementaire PLATO-therapeuten.

Mijn behandeling valt onder Natuurgeneeskunde (alternatieve geneeswijzen). Vaak wordt deze therapie door de zorgverzekeraar (gedeeltelijk) vergoed. De behandeling gaat niet ten koste van het eigen risico. Een verwijsbrief van de huisarts is niet noodzakelijk.

Ben jij nieuwsgierig geworden?

Ik begeleid je graag bij je proces om weer in je lichaam, je eigen kracht en je ruimte te komen.