Lichaamsgerichte Therapie

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Bij lichaamsgerichte therapie gaan we ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We zijn geneigd ons te richten op wat ons verstand vertelt, maar het lichaam liegt daarbij nooit. Juist het lichaam is van fundamentele betekenis. We slaan hier belangrijke informatie op die we soms nog onbewust met ons mee kunnen dragen. Wanneer je voor lange tijd emotionele klachten hebt, komen die volgens de theorie van lichaamsgerichte therapie uiteindelijk via het lichaam tot uiting.

Lichamelijke klachten, zoals een gevoel van stress, een gespannen houding, hoofdpijn, buikpijn zijn klachten die dan tot uiting kunnen komen. In lichaamsgerichte therapie leert de cliënt zich bewust te worden van de signalen van het lichaam. Zo ontstaat er een grotere wisselwerking tussen lichaam en geest.

De cliënt wordt vervolgens door de therapeut aangemoedigd deze lichamelijke beleving te uiten, zowel lijfelijk als verbaal. Dit zorgt voor een herstel van de harmonie tussen lichaam en geest.

Door de combinatie van coaching gesprekken én massage zorg ik ervoor dat het lichaam zich meer opent. Het creëert ruimte in je lijf, maar bovenal ook in je hoofd. Het stimuleert het zelfherstellend vermogen van je lichaam, waardoor klachten kunnen afnemen.

Lichaamsgerichte therapie en Thaise yoga massage

Lichaamsgerichte therapie gaat over gevoelens en contact maken. De Thaise yoga massage is een belangrijk onderdeel in de lichaamsgerichte therapie. Het is een massage die bij uitstek geschikt is voor mensen met stress-gerelateerde klachten. Thaise yoga massage vitaliseert, zorgt voor een diepe ontspanning, stimuleert je energieniveau en helpt je meer in balans te komen.

Thaise yoga massage bestaat uit een combinatie van:

  • Chinese acupressuur op de meridianen
  • Yoga strekkingen vanuit India
  • Shiatsu massage
  • Klassieke westerse (sport)massage op de spieren, botten en gewrichten
  • Mindfulness (meditatie)

Meditatie verstilt, acupressuur en yoga zetten in beweging. Dit alles zorgt voor een positief effect voor lichaam en geest.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als natuurgeneeskundig therapeut kijk ik naar de onderliggende oorzaken van zowel fysieke als mentale klachten. Ik begeleid je in het contact met jezelf en je omgeving. Door middel van gesprekken, lichaamswerk en oefeningen. De basis hiervan ligt voornamelijk in de Oosterse geneeswijze.

Het is belangrijk om in contact te komen met je emoties en een manier te vinden om deze te dragen. Dit kan de weg zijn naar lekkerder in je vel zitten.

We bespreken in ons eerste consult jouw hulpvraag en maken duidelijk wat daarin jouw hoofddoel is. We kijken naar de aard van je klachten, welke signalen er zijn en wat aandacht nodig heeft. Daarnaast bespreken we na iedere behandeling kort de inzichten die tijdens de behandeling naar voren zijn gekomen.

De duur van lichaamsgerichte therapie is afhankelijk van de klacht. Gemiddeld duurt een behandeling 10 tot 25 sessies en is de therapie meestal op wekelijkse of twee-wekelijkse basis. Hierbij is er een keuze uit een consult van één uur of anderhalf uur.

We doen het samen

Een behandeling is altijd een vorm van samenwerking. Je hebt gekozen om aan jezelf te werken, dus dat betekent dan ook dat je actief meewerkt. Naast het werk wat we doen tijdens de behandeling zelf, geef ik je ook oefeningen mee naar huis. Zo kan je ook buiten de behandeling om je eigen proces ondersteunen.

Lichaamsgerichte therapie kun je ook combineren met Voetreflex therapie.

Bij welke klachten kan lichaamsgerichte therapie je helpen?

Lichaamsgerichte therapie kan ingezet worden bij de behandeling van veel verschillende klachten. Vaak wordt lichaamsgerichte therapie toegepast bij cliënten die bijvoorbeeld moeite hebben met het voelen en uiten van emoties, bij een depressie, stress of burn-out. Ook helpt het mensen bij rouwverwerking en het verwerken van trauma’s. Hier onder volgen enkele voorbeelden waar het bij kan helpen:

  • Lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld nek-, schouder- en rugklachten, migraine, RSI, hyperventilatie
  • Overbelasting, zoals stress, overspannenheid of een burn-out
  • Emotionele, mentale of fysieke spanning
  • Je energiebalans, zoals vermoeidheidsklachten of een depressie
  • Zelfvertrouwen kwesties, zoals onzekerheid of een negatief zelfbeeld

Zorgvergoeding

Puur Marjolein is geregistreerd bij de CAT: beroeps- en belangenorganisatie voor complementaire PLATO-therapeuten. Mijn behandeling valt onder Natuurgeneeskunde (alternatieve geneeswijzen).

Vaak wordt deze therapie door de zorgverzekeraar (gedeeltelijk) vergoed. De behandeling gaat niet ten koste van het eigen risico. Een verwijsbrief van de huisarts is niet noodzakelijk.

Ben jij nieuwsgierig geworden?

Ik begeleid je graag bij je proces om weer in je lichaam, je eigen kracht en je ruimte te komen.

  Deze knop brengt je bij het formulier, waarmee je direct een afspraak kunt maken.

Afspraak maken
Inline